Apam Pisang Kukus Yang Lembut dan Gebu Guna Blender
Bahan-bahan nya :
- 5 biji Pisang emas
- 3 biji Telur
- 3/4 cawan Gula
- 3/4 cawan Minyak Sayuran
- Sedikit garam
Cara nak buatnya mudah sangat.. kita blender dulu ke semua bahan-bahan di atas ni untuk beberapa minit sampai betul-betul hancur dan tak berketul-ketul. Lepas tu pindahkan ke dalam mixing bowl atau mangkuk.
Pastu baru kita masukkan bahan-bahan kering kita :
Pastu baru kita masukkan bahan-bahan kering kita :
- 1.5 cawan Tepung Gandum
- 1 sudu teh Soda Bikarbonat
- 1 sudu teh Serbuk Penaik
Kacau rata dengan spatula. Brushkan sikit minyak dalam acuan apam kita. Pastu masukkan adunan 3/4 penuh. Nak hiaskan dengan hirisan pisang di atas pun boleh. Kukus selama 15 minit.
Harap anda semua dlm lindungan Allah dalam tempoh PKP atau RMO ini.
Jaga diri, rajin-rajin la share resepi memasak yang sedap time2 camni dibahagian komen dibawah ya :)
Harap anda semua dlm lindungan Allah dalam tempoh PKP atau RMO ini.
Jaga diri, rajin-rajin la share resepi memasak yang sedap time2 camni dibahagian komen dibawah ya :)
Thanks for the recipe. Nk try buat, aritu 1st time makan. Sedap sgt. Ringan & lembut je.
ReplyDeleteAlhamdulillah tq awak. Saya pun kalau nak habiskan pisang selalu buat apam ni kat umah 😂
Delete