Apam Pisang Kukus Yang Lembut dan Gebu Guna Blender



Bahan-bahan nya :

  • 5 biji Pisang emas
  • 3 biji Telur
  • 3/4 cawan Gula
  • 3/4 cawan Minyak Sayuran
  • Sedikit garam
Cara nak buatnya mudah sangat.. kita blender dulu ke semua bahan-bahan di atas ni untuk beberapa minit sampai betul-betul hancur dan tak berketul-ketul. Lepas tu pindahkan ke dalam mixing bowl atau mangkuk.

Pastu baru kita masukkan bahan-bahan kering kita :

  • 1.5 cawan Tepung Gandum
  • 1 sudu teh Soda Bikarbonat
  • 1 sudu teh Serbuk Penaik
Kacau rata dengan spatula. Brushkan sikit minyak dalam acuan apam kita. Pastu masukkan adunan 3/4 penuh. Nak hiaskan dengan hirisan pisang di atas pun boleh. Kukus selama 15 minit.

Harap anda semua dlm lindungan Allah dalam tempoh PKP atau RMO ini.
Jaga diri, rajin-rajin la share resepi memasak yang sedap time2 camni dibahagian komen dibawah ya :)

Comments

  1. Thanks for the recipe. Nk try buat, aritu 1st time makan. Sedap sgt. Ringan & lembut je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah tq awak. Saya pun kalau nak habiskan pisang selalu buat apam ni kat umah 😂

      Delete

Post a Comment

Popular Posts