TIPS MEMBAKAR KEK/BISKUT

TIPS KEDUDUKAN DULANG/TRAY UNTUK BAKAR KEK 


Basically kalau convection oven reduce temperatures 25 to 50 degrees; trial and error…..
Untuk:


* KEK BIASA, CUPCAKES,CHEESECAKES,CREAM CAREMEL,TARTS- middle tray, api atas bawah.


* BUTTERCAKE- tray bawah sekali, api atas bawah.


* KEK SARANG SEMUT- tray bawah sekali, api bawah.


TIPS LAIN

kalau kek cepat hangus atasnya, boleh simpan baking pan di tray atas, or tutup dengan foil dan kalau ada oven thermometer boleh checktemperature oven untuk mecalibrate temp.* ada oven yang boleh bakar 2 or more cakes dalam satu masa, simpan tray di mana saja still ok,just simpan satu atas, satu bawah, satu kiri, satu kanan .Basically kalau convection oven reduce temperatures 25 to 50 degrees; trial and error…..* How besar is the oven? kalau kecil selaraskan temperature, for example from 180C, boleh turunkanto 160C to 170C ikut oven masing2.Ada yang pakai bwh saja tapi selalu saya selalu guna api atas bawah.


SUHU KEPANASAN


Tentang temperature oven tu boleh check pakai oven thermometer, ada jual di kedai kek, selalunya bentuk bulat paling safe buat kek ni ikut temperature dalam recipe if ada.MUFFIN: 175C/180C/200C; 20 – 30 minutes (ikut besar dan ingredients), middle rack.Cupcakes: 160C – 180C, roughly 15 – 25 minutes (ikut saiz juga), middle rackKek biasa (like Kek Marble yang ringan): 180C, if pan 20cm, 35 minutesCrème caramel: 160C if untuk pan 20cm, 40 minutes or more; if 180C; pakai cups yang kecil,bake around 30 minutes.- Untuk muffin kalau nak membukit simpan di rack yang paling panas.- Paling senang untuk buat drop cookies pakai ice-cream scoop yang kecil.- Untuk masukkan ke papercups buat muffin dan cupcakes pun senang pakai ice-cream scoop.- Crispy cookies especially cookies yang cara canai, buat nipis.- Kalau dough cookies terlalu lembut, boleh simpan dalam fridge sebentar.- Ratakan base cookies untuk cheesecakes pakai bontot measuring cups.- Kalau cheesecakes (or slices) yang bawahnya pakai dough, better process dalam food processorbutternya masih keras dan jangan terlebih process.


KEK2 YANG PERLU DI ALAS DENGAN KERTAS MINYAK 


Kek yg perlu dialas dgn kertas minyak tu bergantung dgn jenis kek yg dibuat & bahan2 ygdigunakan.Jenis kek yg mesti dialas dgn kertas minyak tu:* Kek yg guna air @ susu dlm bancuhan batter nya.* Kek yg guna method dgn mengasing kuning & putih telur. Putih telur yg dipukul sampai gebu & dimasukkan last sekali.cth: American sponge cake, chiffon cake, carrot cake, fruit cake & moist chocolate cake.

* Utk resepi yg guna cara biasa dgn pukul butter sampai kembang, masukkan telur & lastly masukkan tepung,” JUST” sapu butter kat dlm tin tu. If nak guna kertas minyak boleh juga depends mana yg mudah utk keluarkan kek bila dah masak.

Comments

Popular Posts