Tutorial Kulit Mini Tart | How To Make Mini Tart Shell
Tutorial Kulit Mini Tart | How To Mini Tart Shell
Bahan-bahan nya :
- 1/2 cawan gula ising
-1/2 cawan butter
- 1 kuning telur
- 1/2 sudu kecil esen vanila
- 200gm tepung gandum
Senang saja nak buat kulit mini tart ni. Kalau nak saving dan buat sendiri lagi better, daripada beli yang dah siap. Lagi2 kalau kita baru nak mula berniaga buat tart.
Jom kita start?
Masukkan 1/2 cawan gula ising dan 1/2 cawan butter pada suhu bilik (lembik), mix bersama sehingga sebati. Masukkan 1 kuning telur, 1/2 sudu esen vanila dan mix lagi.
Masukkan 200gm tepung gandum sikit demi sedikit sambil menggunakan mixer.
Setelah dough sebati bersama, tekap menggunakan acuan kulit tart. Gunakan 2 acuan yang ditekap bersama utk dapatkan ketebalan yang sekata dan gunakan pisau untuk 'cukur' lebihan dough.
Bakar pada 160°C untuk 20 minit.
Sesuai untuk buat bisnes jualan tart coklat atau cheese atau buah2an !!
Selamat mencuba :)
Comments
Post a Comment