Basque Burnt Cheesecake / Kek Keju Bakar



Bahan-bahan yang diperlukan : 
- 250G Cream Cheese atau Krim Keju (jenama Tatura atau Philadelphia)
- 120G Gula Kastor
- 4 biji Telur
- 1 1/2 sudu besar Tepung Jagung.
- 1 sudu teh Esen Vanila
- 250ML Heavy Cream (biasanya saya guna Anchor atau Elle&Vire)

Aduh, risau rasa hati dengan tersebarnya Novel Coronavirus baru-baru ni kan??
Skarang Singapore pun dah declare sebagai Orange Zone. Habis barang-barang dapur di pasaraya depa pakat borong di Singapore.

Kita di Malaysia pun terasa bahangnya.

Untuk hiburkan hati yg gundah gulana, moh ler kita try buat Basque Burnt Cheesecake yang fames tu!

Pukul cream cheese sehingga ia jadi lembut, kemudian tambah gula sebanyak 120g. Teruskan pukul dengan tangan atau mixer untuk 5minit. Lepas tu, masukkan 4 biji telur. Kalau rajin boleh masukkan satu per satu dan gaul. Saya rushing masa buat video ni, jadi saya masukkan semua telur sekaligus. haha.

Untuk kasi sedikit pekat, campurkan tepung jagung. Kemudian esen vanila untuk hilangkan hanyir telur. Lastly, masukkan heavy cream.

Masukkan ke dalam loyang 8 inci dan bakar untuk 30 minit pada suhu 250°C.

Comments

Popular Posts