Tukaran Berat Cawan ke Gram

CECAIR:
  • 1 cup = 250 mL
  • ¾ cup = 175 mL
  • ½ cup = 125 mL
  • 1⁄3 cup = 80 mL
  • ¼ cup = 60 mL
  • 2 Tbsp = 30 mL
 
Margerin atau mentega
 1 cup 225 g
 ½ cup 115 g
 1⁄3 cup 70 g
 ¼ cup 60 g
 2 Tbsp 30 g

Gula Kastor atau
 Gula Perang

 1 cup 200 g
 ½ cup 100 g
 1⁄3 cup 70 g
 ¼ cup 50 g
 2 Tbsp 25 g
Tepung Gandum dan Tepung Roti

 1 cup 150 g
 ½ cup 75 g
 1⁄3 cup 50 g
 ¼ cup 35 g
Tepung Kek dan Pastry, Gula Aising, Tepung Beras dan Serbuk Roti
 1 cup 130 g
 ½ cup 65 g
 1⁄3 cup 45 g
 ¼ cup 32 g
Serbuk Koko, Tepung Jagung, Serbuk Almonds
 1 cup 120 g
 ½ cup 60 g
 1⁄3 cup 40 g
 ¼ cup 30 g
Rolled Oats, Kacang Pecans, Kacang Walnuts
 1 cup 100 g
 ½ cup 50 g
 1⁄3 cup 35 g
 ¼ cup 25 g
Other Ingredients
 Tepung Rye 1 cup 120 g
 Peanut butter  1 cup 250 g
 Whole hazelnuts 1 cup 135 g
 Whole almonds 1 cup 160 g
 Sliced almonds 1 cup 100 g
 Graham crumbs 1 cup 125 g
 Chocolate chips 1 cup 175 g
 Kelapa 1 cup 100 g
 Dried currants 1 cup 160 g
 Raisins 1 cup 150 g
Dried cranberries 1 cup 140 g
 Fresh cranberries 1 cup 110 g
 Madu 1 cup 300 g
 Molasses 1 cup 260 g
 Pumpkin puree 1 cup  250 g
Lain-lain
 Yis Kering 1 pkg (2 ¼ tsp) 8 g
 Serbuk Gelatin  1 Tbsp (1 pkg) 7 g
 Baking powder 1 tsp 3 g
 Baking soda 1 tsp 5 g
 Garam (fine) 1 tsp 5 g
 Cinnamon & other spices
(allspice, nutmeg, clove etc.)
 1 tsp 3 g
 Serbuk kunyit 1 Tbsp 6 g

Comments

Popular Posts