Pengat Pisang



Bahan2nya :
-2 cawan air
- 2 helai daun pandan di ikat
- 200g gula melaka
- 2 cawan biji sagu (direndam dalam air panas)
- Sedikit garam
- 150ml santan
- 1 ikat pisang abu

Bukak api sederhana, rebuskan air. Dan masukkan daun pandan, gula melaka, santan dan garam. 

Apabila gula melaka sudah larut keseluruhannya, masukan santan dan pisang abu. 

Pastikan sagu yang direndam dalam air panas sudah menjadi lutsinar sebelum dimasukkan ke dalam  periuk. Reneh sehingga kuah menjadi agak likat dan pisang menjadi separa lembut.
Sesuai untuk di makan untuk jamuan petang. 


Banyak yg tanya soklan ni pada sis di Youtube. Apa jenis pisang yg sesuai untuk buat pengat ni?

Antara pisang2 yang sesuai digunakan untuk buat pengat : pisang tanduk, pisang nangka, pisang abu dengan pisang awak.

Comments

Popular Posts